Ensirakkautemme, suomalainen ruoka

suomi-food market

Usein kysyttäessä, mitä suomalainen ruoka on, moni suomalainen jää itsekin miettimään vastausta ja alkaa jo epäillä, onko suomalainen ruokakulttuuri jo menneen talven lumia. Nimettyjen perinneruokien määrä on pieni, mutta hieman pohtimalla voi huomata, että suomalaisilla on ihan omat ruokailutapansa.

 • Padat
  Suomalaiset ovat patakansaa. Supermarketeissa myydään patamaisia valmisruokia ja huomaamatta suomalaisen valmistama keitto muistuttaakin enemmän pataa kuin keittoa. Karjalanpaistia ja talvipataa lavotaan moneen suuhun, kun syksyn kylmät alkavat hiipiä olohuoneen lattialankkujen läpi. Olet mitä syöt – ja suomalainen on vankka, vahva ja sitkeä kuin pitkään haudutettu lihapata.
 • Kalat
  Lohi on suosittu herkku Suomessa, ja sitä voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla. Perheen kesken paistetaan yleensä kokonainen lohi uunissa, ja juhlaillallisella tarjoillaan graavattua ja kylmäsavustettua lohta. Lounastauolla napataan mukaan palanen lämminsavulohta. Ja grillikioskeilta saa lohileipiä ja paistettuja lohiannoksia, jotka vievät kielen mennessään. Ahvenia ja siikoja saa yleensä odottaa kesään, mutta silloin niitä vasta syödäänkin. Parhaita ovat tietysti itse pyydystetyt yksilöt!
 • Mausteet
  Tilli, persilja ja ruohosipuli ovat suomalaisen ruuanlaiton pyhä kolminaisuus. Tilliä käytetään lohen kaikissa valmistustavoissa. Lisäksi lohikeittoon ja muihinkin keittoihin laitetaan persiljaa. Myös ruohosipuli on usein maustamassa erilaisia kalaruokia. Onnekkaimmat napostelivat näitä yrttimausteita isoäitiensä kasvimailla lapsuusvuosinaan.
 • Marjat
  Ruokakulttuurimme esihistoriallinen perimä on yhä läsnä marjojen muodossa. Jo vuosituhansia sitten suomalaiset pistelivät poskeen samoja marjoja metsien siimeksissä.

Usein ei kuitenkaan ymmärretä, kuinka eksoottinen marjavalikoima Suomessa on: lakkoja, metsämansikoita, puolukoita, karpaloita, pihlajanmarjoja, vadelmia ja mustikoita! Marjoja on saatavilla vain pienellä maantieteellisellä alueella pakastamattomana, ja niitä on vaikea kuljettaa muualle maailmaan. Vertailun Euroopassa on tarjolla vain pensasmustikoita, mansikoita ja vadelmia ja niitäkin rajoitetusti. Jos haluaa kokea suomalaisen ruokakulttuurin, marjat ja niistä tehdyt valmisteet ovat aivan sen alkulähteellä.

Erikoisuudet

Vuosi vuoden jälkeen mämmi ja kalakukko menevät yhä kaupaksi supermarkettien hyllyiltä. Kukaan ei voi väittää suomalaisen ruokakulttuurin kuolleen, jos näinkin erikoisia ruokia jaksetaan kantaa kotiin koko perheelle tarjottavaksi. Näissä ruuissa on se jokin, tuttu ja turvallinen rakastettavuus, joka tulee pitämään paikkansa suomalaisten sydämissä kuin se ensirakkaus, jota ei koskaan unohda, vaikka tapaisi kuinka monta uutta Keskieurooppalaista ruokalajia.