Keitä suomalaiset ovat?

helsinki

Poronkasvattajat Lapissa, suomenruotsalaiset saaristossa vai liikemiehet pääkaupungissa, jonka historia oikeana kaupunkina on vain pari vuosikymmentä pidempi maailman pisimpään eläneet ihmiset. Mikä on oikeastaan suomalaisuutta?

Kansana lähdimme metsistä vasta, kun oli pakko, ja nykyiset sukupolvemmekin ovat vielä maatalojen poikia ja tyttäriä. Silti maatamme pidetään yhtä maailman kilpailukykyisempänä teknologian alalla ja meillä on vuosi vuodelta enemmän ja enemmän vaurautta. Helsinki oli maailman design-pääkaupunki ja Lordi voitti euroviisut. Historiamme on vasta alkamassa, ja nyt jokainen voi vaikuttaa siihen, mitä suomalaisuus on.

Oma rauha arvossa

Suomalainen arvostaa omaa rauhaa ja yksityisyyttä. Olemme tottuneet metsiemme syleilyyn, emmekä haluaisi muuttaa kaupunkeihin. Siksi kaupunkimme ovat luultavasti luonnontäyteisimpiä kaupunkeja, mitä maailmasta löytyy. Luonto ja luonnonmukaisuus ovat erittäin tärkeä osa suomalaisuutta.

Kesämökkejä on luultavasti lähes yhtä paljon kuin tavallisia taloja ja saaristomme täyttyy purjehtijoista joka kesä. Suomalaiset tykkäävät paeta luontoon, ja se on hieno asia. Luonnosta löytyy aito vapaus, joka pitää elossa ihmisen sisäiset ominaisuudet. Luonnonläheisyyttä on turha häpeillä. Se on asia, josta meidän tulisi olla ylpeitä.

Jalat maassa

Suomalaisen jalat ovat visusti maassa, eikä häntä kiinnosta maailman turhuudet. Hän pitää asioista, jotka ovat oikeita ja perusteltuja, joskus jopa tylsistymiseen asti. Mutta yllättäen nämä ominaisuudet ovatkin kovassa kysynnässä nykymaailmassa.

Suomalainen työmoraali tunnetaan maailmalla, ja monien ulkomailla sijaitsevien yritysten johdossa on suomalaisia liikemiehiä. Ja tiesitkö, että ainut Japanissa poliittiseksi edustajaksi vaaleilla valittu länsimaalainen oli suomalainen Marutei Turunen. Hän eteni jopa parlamentin ylähuoneeseen asti.

Erikoiset suomalaiset

Suomalaiset ovat varsin erikoista kansaa, ja joskus suorastaan outoja. Mutta nämä ominaisuudet ovat pohjattoman luovuuden lähde, ja luovuutemme aletaan pikkuhiljaa huomata maailmalla.
Jotkut väittävät, että suomalaisuus on typerä juttu. Totuus on, että aika ei ollut vielä kypsä suomalaisuutta varten. Vaikka ei välttämättä vielä tunnu siltä, Suomen aika on koittamassa juuri nyt. Niin kuin jokaisella ihmisellä on huippuhetki elämässään, niin on myös jokaisella maalla. Jotkut pärjäävät hyvin peruskoulun kohinassa, toisten taidot pääsevät oikeuksiinsa yliopistossa, ja jotkut saavat odottaa keski-ikään asti, saadakseen vahvuuteensa kunnolla käyttöön.

Maailma on nyt muutosten ja kehityksensä suurimmassa murroskohdassa koskaan, ja suomalaisuus on tulevaisuutta – jos me päätämme niin.