Pohjois-Savo matkakohteena

haukivesiPohjois-Savo pitää sisällään paljon historiaa ja luontoa, joiden välillä voi tasapainotella mielensä mukaan. Metsäiset järvialueet peittävät alleen laajoja alueita, joihin ihminen voi mennä hetkeksi löytämään sisäisen rauhansa – ja palata sen jälkeen tutkimaan maakunnan keskuksien tarjoamaa kulttuuria.

Alkuperäistä kalakukkoa

Suomen erikoisin perinneruoka, eli kalakukko, on kotoisin Savosta. Pohjois-Savossa vieraillessa saa erinomaisen mahdollisuuden maistaa aitoa savolaista kalakukkoa, tuota Savolaisten vastinetta Skotlannin haggikselle. Tämä herkku maistuu varmasti erityiseltä perinteen kautta oppineen kokin uunista vastavalmistuneena!

Inspiraatiota Savosta

Moni kirjailija, muusikko ja maalari löysivät inspiraationsa Pohjois-Savossa. Esimerkiksi luultavasti Suomen merkittävin naiskirjailija kirjailija Minna Canth asui Kuopiossa, ja ammensi sisältöä tuotantoonsa alueesta. Minnan asuntoa voi käydä katsomassa Kuopiossa.Ja merkittävistä henkilöistä puheen ollen, myös yksi merkittävimmistä fennomaaneista, J.V. Snellman asui Kuopiossa ja tuotti siellä teoksiaan. Kuopiosta asti hän kykeni vaikuttamaan maailman asioihin, ja hän perusti siellä asuessaan mm. sanomalehti Saiman sekä Maamiehen Ystävän.Lisäksi Martti Ahtisaari, luultavasti tunnetuin suomessa uraa tehnyt poliitikko, varttui Kuopiossa. Hän tapasi kaupungissa myös tulevan vaimonsa ja kävi myös keskikoulun loppuun. Syitä Pohjois-Savon vaikutukseen luoviin ihmisiin on vaikea lähteä määrittelemään, mutta Pohjois-Savon ilmanala herättää selvästi jokaisessa jotakin. Vierailija saattaa huomata matkansa päätteeksi tämän inspiraation tarttuneen häneenkin.

Lumoavat järvet ja metsät

Pohjois-Savon järvimaisemaa leimaa sen tunnetuin vesi-alue, Kallavesi, jossa vapaus saa nestemäisen muodon. Kallaveden laajalla järvialueella voi seilata risteilyillä ja nauttia upeista näkymistä. Alueella on myös leirintäalueita, joissa voi nauttia luonnon rauhasta vuokraamalla mökin tai asettumalla hetkeksi aloilleen matkailuvaunullaan.

Kaupunki ja kulttuuri

Kuuluisen kuopiolaisten jälkeensä jättämä eloisa kaupunki on yhä koettavissa. Erityisiä nähtävyyksiä ovat kaupungintalo, kauppahalli, Pyhän Nikolauksen kirkko ja Puijon torni, eikä Minna Canthin ja J.V. Snellmanin talojakaan kannata jättää välistä.